Acupunctura și endometrioza

FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin


Interviu cu dr. Oana Melinte – Moraru, Medic Generalist, Educator Prenatal certificat Lamaze, formator profesional, competențe în acupunctură și homeopatie.

  1.  În România, acupunctura este o practică terapeutică relativ nouă. Chiar dacă în ultimii ani pacienții sunt din ce în ce mai deschiși terapiilor complementare, ar trebui să știm cât mai multe despre ajutorul pe care ni-l poate oferi acupunctura. Ce le puteți spune cititorilor despre această terapie străveche?

In ultimii doi ani – de cand am deschis Cabinetul de Acupunctura din Constanta, pe care l-am dedicat exclusiv practicii acupuncturii – am incercat de multe ori sa definesc prin cuvinte simple, usor de inteles de catre toata lumea, dar cat mai explicite ce anume este acupunctura. Am poposit asupra mai multor definitii si inca nu sunt sigura ca am gasit-o pe cea optima. Dar … acupunctura este definita ca fiind o ramura a Medicinei Traditionale Chineze, care lucreaza exclusiv la nivel energetic. Corpul uman este strabatut de canale invizibile incarcate energetic. Singura varianta prin care prezenta lor a putut fi fizic demonstrata a fost prin stimularea laser sau energetica, prin aparatura specifica de Laser-Acupunctura si Electro-Acupunctura. Medicina Traditionala Chineza este modul in care medicii chinezi si-au tratat pacientii inca de la inceputurile lumii, existand dovezi care atesta prezenta unor ace din piatra avand o vechime de peste 4000 de ani i.e.n.

2. Endometrioza este una dintre bolile secolului al XXI-lea care afectează femei din întreaga lume, indiferent de vârstă. Poate fi ea ținută în frâu cu ajutorul acupuncturii?

Acupunctura se ocupa cu reglarea nivelului de energie din meridianele transportatoare. Astfel, in acupunctura pornim de la ideea ca simptomatologia fizica reprezinta de fapt, strigatul final, de disperare al organismului care este dezechilibrat si care, pe masura ce trece timpul se dezechilibreaza si mai tare si, ca urmare, incepe sa produca simptome in zonele care genetic vorbind sunt fragile. Persoanele cu endometrioza acuza o gama extrem de larga si variata de simptome, dintre care ma opresc in mod deosebit asupra durerilor din timpul ciclului menstrual, asupra menstrelor care pot fi ori saracacioase ori prea abundente, dar și! Eu, ca medic acupunctor, nu am pretentia ca vindec aceasta boala parsiva, dar garantez ca pot ajuta – prin reducerea durerilor datorita utilizarilor punctelor specifice de echilibrare a meridianelor care, prin dezechilibrul lor pot determina durere abdominala joasa, pot stimula irigarea sanguina uterina si ca urmare sa obtina cresterea sanselor de reusita a fertilitatii naturale sau asistate, pot reduce depresia, greata, iritabilitatea – o mare parte dintre simptomele care insotesc boala se pot ameliora.

3. Unele dintre principalele efecte ale endometriozei sunt durerile cronice și infertilitatea. În ce fel poate acupunctura să amelioreze aceste probleme cauzate de endometrioză?

Asa cum spuneam si mai devreme, pot spune ca durerea si infertilitatea sunt principalele acuze ale femeilor care vin la cabinet pentru acupunctura in endometrioza. Gradul de ameliorare a simptomelor depinde insa de la persoana la persoana de factori care variaza de la vechimea bolii si pana la gradul de depresie sau negativitate cu care este deja incarcata doamna respectiva. Unele persoane reactioneaza foarte rapid, altele mult mai lent, dar, in oricare dintre situatii, acupunctura in endometrioza NU inseamna o serie de 10 sedinte odata la x luni, ci inseamna permanenta!!! Adica, dupa seria intiala de 10 sedinte realizate de 3 ori pe saptamana, cate 45 de minute, recomand din tot sufletul doamnelor sa mearga mai departe, stabilind cu medicul acupunctor curant un tipar la care organismul sa se adapteze si pe care sa se poata baza ca ii va aduce echilibrarea – 1 sedinta pe saptamana, apoi, daca lucrurile merg bine, 1 sedinta la doua saptamani, cel tarziu!

4. Adenomioza este o altă ramură a endometriozei. Din practica dumneavoastră terapeutică ce diferențe de manifestare și ameliorare a simptomatologiei ați observat la pacientele cu endometrioză?

Din punctul de vedere al Medicinei Traditionale Chineze, adenomioza este de obicei asociata cu o Stagnare a Sangelui la nivelul Uterului. Urmarea este: sangerarea abundenta in timpul menstrelor, sangerare in afara menstrelor, dureri menstruale de intensitate variabila in functie de numarul si marimea focarelor de adenomioza. Toate aceste simptome pot fi ameliorate datorita stimularii corespunzatoare a meridianelor Rinichi si Splina-Pancreas, dar nu numai. Ce am spus acum este numai un punct de plecare in ceea ce priveste crearea unui diagnostic corect care presupune o evaluare cat mai fidela a dezechilibrelor energetice prezente in meridianele de acupunctura – ceea ce presupune o evaluare amanuntita a starii fizice si emotionale a pacientei.

5. Pacientele care prezintă chiste și noduli endometriozici pot apela la serviciile unui acupuncturist? În ce măsură influențează acupunctura aceste afecțiuni?

Categoric DA! Repet – desi nu pornesc de la premiza ca ofer vindecare, categoric se obtine o ameliorare vizibila a simptomelor la toate nivelele, incepand cu diminuarea si rarirea episoadelor dureroase si sfarsind cu echilibrarea emotionala.

6. Pentru un pacient operat de endometrioză, cu rezecție de rect, vezică urinară, rezecție de vagin și anus contra naturii ce poate face un tratament cu acupunctură?

Intr-o astfel de situatie, acupunctura ofera suport organismului pentru refacere, recuperare, reabilitare! Acupunctura echilibreaza un organism, indiferent de starea sa, fara efecte adverse: nu distruge ficatul, nu afecteaza rinichii, nu dezechilibreaza cordul sau creierul.

7. Care sunt șansele de fertilitate pe care le poate genera un tratament cu acupunctură în urma unei operații de endometrioză, care presupune toate cele de mai sus?

Greu de raspuns la o astfel de intrebare! Sarcina inseamna echilibru! Formatia mea paralela de Educator Prenatal Certificat Lamaze ma determina sa ma opresc atunci cand vine vorba de promisiuni desarte!! Asa ca pot spune doar atat – un tratament cu acupunctura creste sansele fara insa sa produca efectiv fertilizarea!!! Iar daca atunci cand spuneti „toate cele de mai sus” va referiti exclusiv la problemele enumerate mai sus … atunci rezervele mele sunt si mai mari!

8. Tratamentele hormonale (anticoncepționale și/sau tratamente de inducere forțată a menopauzei medicamentoase) și acupunctura. Se îmbină în practica terapeutică sau se exclud unele pe altele?

Acupunctura nu „se exclude” cu nimic!! Rolul ei in lumea noastra este de medicina complemetara in adevaratul inteles al formulei. Iar crezul meu, personal este ca datoria noastra a celor care formam echipa medicala a unei paciente diagnosticata cu endometrioza este sa facem tot ce putem pentru a face ca simptomatologia aferenta sa ii afecteze cat mai putin posibil conditia si calitatea vietii.

9. Care este timpul optim al unui tratament cu acupunctură pentru a putea observa beneficiile acestei terapii în endometrioză?

Modul de lucru si tiparele de tratament variaza de la profesionist la profesionist. Modul in care lucrez eu in astfel de circumstante este urmatorul: Consultatie urmata de un minim initial de 10 sedinte de tratament, sesiuni de tratament de cate 45 de minute, de trei ori pe saptamana. La intervale dictate de evolutia ulterioara a pacientei, reevaluam situatia si hotaram impreuna modul de evolutie ulterioara a tratamentului. Recomandarea mea, 5 saptamani cu sesiuni de 2 ori pe saptamana, urmate de continuitate – 2 – 4 sesiuni de tratament pe luna. In saptamanile care urmeaza voi putea oferi pacientelor mele si tratamente care se includa sesiuni regulate de Laser-Acupunctura.

10. Există o marjă de vârstă pentru tratamentul cu acupunctură? În ce măsură poate influența ea dezvoltarea hormonală a unei adolescente? Dar viața unei femei în prag de menopauză?

Nu exista nici o marja de varsta in tratamentul cu acupunctura! Acupunctura lucreaza cu resursele proprii organismului ajutandu-l sa isi realizeze echilibrul optim individual. Astfel, in acupunctura putem lucra de la nou-nascuti pana la cele mai avansate varste. Menirea mea este sa asigur confortul fizico-psihic al pacientelor! Acupunctura este cea care ma ajuta sa imi indeplinesc cu adevarat menirea.

Pe doamna dr. Oana Melinte Moraru o puteți găsi în Constanța sau pe website-ul: acupuncturaconstanta.ro.

Surse Foto: balfourhealing.com, classical-acupuncture.co.uk, neacupuncture.com, sa-healthcare.com.

FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.