





Incepand din luna februarie 2017 Parlamentul European a aprobat un document ce evidentiaza probleme si strategii ce urmeaza sa fie puse in aplicare si care vizeaza aspecte de cercetare, ingrijire, centrele de referinta specializate, protectie economica si la locul de munca pentru pacientele cu endometrioza. Acest document este pus in aplicare in aceasta perioada si de catre vecinii nostri italieni.
In documentul aprobat de catre Parlamentul European au fost aprobate urmatoarele elemente:
– suplimentarea fondurilor pentru promovarea cercetarilor asupra cauzelor aparitiei endometriozei si a posibilelor tratamente
– elaborarea ghidurilor clinice si crearea unor centre de referința
– promovarea campaniilor de informare, prevenire si constientizare asupra endometrizei
– oferirea mijloacelelor necesare pentru pregatirea profesionala a unor specialisti.
– Invitarea autoritatilor din domeniul sanatatii din statele membre sa recunoasca ca o boala invalidanta si sa le permita femeilor afectate accesul la tratament gratuit, chiar si in cazul unor tratamente/interventii chirurgicale costisitoare, precum si beneficierea de un concediu special de la locul de munca pentru aceasta boala in perioadele cele mai acute, evitand stigmatul la locul de munca.
Este extrem de importanta aceasta implicare din partea Uniunii Europene, pentru a sublinia modul in care endometrioza astazi reprezinta o adevarata problema sociala, avand in vedere raspandirea pe scara larga si in continua crestere, atat in ceea ce priveste pacienții cat si agresivitatea bolii in sine.
Se estimeaza ca exista peste 14 de milioane de femei cu endometrioza in Europa, avand ca rezultat deteriorarea calitații vieții pacienților din punct de vedere al costurilor sociale, impactului la locul de munca (unele studii arata ca femeile sunt obligate sa ia zile libere neplatite de la locul de munca sau sunt nevoite sa mearga la munca in stare precara de sanatate, cu consecințe asupra performanței ) si din aceleasi familii afectate de aceasta boala, trebuie avuta in vedere proporția semnificativa de infertilitate.
Iata ca astfel si Italia se va alatura in curand tarilor in care aceasta afectiune este recunoscuta legal si in care institutiile statelor sunt interesate si de drepturile pacientelor cu endometrioza. Acest lucru este o realizare fara precedent venita in sprijinul pacientelor, dat fiind faptul ca Parlamentul European este, de fapt, cel mai important organ in ierarhia legilor.
Surse: apeonlus.it/parlamentoeuropeo, i.huffpost.com






Leave a Reply