5 studii despre turmeric și rolul lui în endometrioză

FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Turmericul (curcuma) este unul dintre principalele condimente ale bucătăriei asiatice dar și africane. Este o plantă perenă, aparținând aceleiași familii din care face parte și ghimbirul: zingiberaceae. În India de exemplu este folosit de mii de ani pentru vindecarea rănilor de piele, problemelor stomacale și arsurilor. Studiile au arătat că turmericul are proprietăți anti-inflamatoare, antioxidante, antitumorale, antimicrobiene și imunomodulatoare.

Iată mai jos cinci studii care arată că turmericul poate avea un efect terapeutic în endometrioză:

1. Curcuma inhibă dezvoltarea celulelor endometriale prin reducerea producției de estradiol. 

În studiul realizat în China au fost analizate atât celule endometriale normale cât și cele care provoacă endometrioza. S-a observat că, expresia estradiolului, alături de dezvoltarea celulelor endometriozice era mai mare decât în cazul celulelor normale. Atunci când au fost tratate cu diferite concentrații de turmeric, numărul celulelor endometriozice s-a redus, la fel ca și producția de estradiol. Curcuma este un fitoestrogen destul de slab și este potrivită să contracareze efectul estradiolului, ducând la moartea celulelor endometriozice și proliferarea estradiolului.

2. Efectele curcumei supra enzimei matrix metaloproteinaze

Un alt studiu realizat de această dată în India, pe șoareci, a demonstrat efectul turmericului asupra enzimelor matrix metaloproteinaze (MMP). Endometrioza se caracterizează prin creșterea anormală de țesut endometrial iar această enzimă joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea și proliferarea celulară. În cadrul studiului a fost administrată curcuma înainte și după dezvoltarea țesuturilor endometriozice și s-a observat că aceasta a redus secreția de MMP, conducând astfel la scăderea factorului de necroză tumorală – alfa, factor definitoriu în inflamații. De asemenea, turmericul a controlat și prevenit stresul oxidativ (dezechilibru între pro-oxidanți și antioxidanții din organism).

3. Efectul inhibitor al curcumei asupra angiogenezei în endometrul ectopic

Angiogeneza este dezvoltarea vaselor de sânge din cele preexistente. După cum știm deja, una dintre cauzele endometriozei este alimentarea din fluxul sangvin. În ce privește această afecțiune este necesară aprovizionarea adecvată cu sânge pentru ca endometrioza să se poată răspândi, motiv pentru care angiogeneza joacă un rol definitoriu. Și de această dată, un alt studiu chinezesc a împărțit șoarecii în două grupe, cărora le-au fost administrate doze diferite de turmeric timp de patru săptămâni. S-a observat că, inițial, factorul de creștere endotelial și densitatea micro vaselor specifice angiogenezei au înregistrat valori scăzute după ce au fost tratate cu curcuma.

4. Chiar dacă nu s-a stabilit dacă endometrioza duce la cancer, curcuma inhibă cancerul endometrial

Un alt studiu demonstrează efectul turmericului, împreună cu letrozolul (substanță folosită pentru tratamentul tumorilor sensibile la estogen) asupra cancerului endometrial insus tot la șoareci. Diferite doze de letrozol și curcuma au fost administrate individual și s-a observat diminuarea tumorilor datorită combinației dintre cele două substanțe. De asemenea s-a observat că turmericul potențează efectul letrozolului.

5. Efectele antiinflamatoare ale curcumei comparativ cu cele ale diferitelor medicamente

Unul dintre efectele devastatoare ale endometriozei este durerea cronică prezentă în special în cavitatea pelvină. De asemenea, durerile cauzate de endometrioză pot afecta și vezica urinară, zona lombară sau intestinele. Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt folosite în general pentru a diminua pragul dureros. Aceste analgezice controlează nivelul durerii însă pot provoca în timp probleme gastrointestinale, cardiovasculare și cerebrale. Curcuma se comportă la fel ca antiinflamatoarele nesteroidiene dar nu are aceste efecte adverse. De asemenea, studiile au arătat că turmericul poate fi administrat chiar în combinație cu alte antiinflamatoare.

Nu s-au raportat cazuri de efecte secundare în folosirea turmericului în scop alimentar. Însă, în ceea ce privește pilulele cu turmeric este util să le folosiți sub prescrierea medicului sau a nutriționistului, în dozajul corespunzător indicat, pentru a preveni eventuale supradozaje sau alergii.

Este bine să evitați turmericul dacă alăptați, sunteți însărcinată sau folositți medicamente pentru subțierea sângelui, în diabet. De asemenea, curcuma se folosește cu precauție în cazuri de tulburări ale vezicii biliare, obstrucții biliare sau tulburări gastrointestinale.

Iată, așadar, un ajutor de neprețuit în lupta cu endometrioza. Însă, ca orice altă substanță și curcuma trebuie administrată personalizat în funcție de nevoile fiecărui organism, așa că nu ezitați să cereți părerea specialistului.

Mai jos aveți linkurile studiilor la care am făcut referire în acest articol.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3941414/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19374255

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21069258

https://medlineplus.gov/ency/article/000910.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23526055

Surse foto: saimaamiller.com, static.independent.co.uk.

FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

8 Responses

 1. Laura

  buna
  Referitor la Turmeric, am totusi o nedumerire ce cantitate si pe cat timp se ia, deoarece am vazut un studiu unde zicea ca afecteaza rinichii. Voi cauta sa il si public, nu ar fi recomandat long term.
  Eu il luam initial pudra amestecata cu miere in crizele inflmatorii, ajuta nu ca un analgezic din farmacii dar mai light cumva si nu cu efect f rapid.
  Recunosc ca acum am unele retineri in a il utiliza.

  • Eu și Endometrioza

   Buna, Laura!

   Multumim pentur comentariu! Turmericul, la fel ca oricare alt supliment alimentar se recomanda sa fie administrat in functie de schema personalizata a fiecaruia, pe care o intocmeste un nutritionist, in functie de istoricul fiecarui pacient, tocmai din motive precum cel descris mai sus de catre tine. Asadar, pentru o corecta administrare recomandam sa ceri sfatul unui nutritionist cu competente in endometrioza. Zi frumoasa!

 2. Adry Lumy

  Am auzit vorbind la un post de televiziune italian despre curcuma si ziceau ca ar duce la infertilitate. Ati vazut ceva legat de infertilitate in studiile citite? Eu nu inteleg engleza

  • Eu și Endometrioza

   Nu am citit nimic în acest sens. Curcuma este recomandat inclusiv pe plan internațional de o mulțime de specialiști pentru ameliorarea simptomelor de endometrioză. Îți las un interviu pe car l-am făcut cu unul dintre pionerii în endometrioză, de pe plan internațional. Dânsul chiar recomandă curcuma post FIV pentru procesele inflamatorii care pot aprărea.

   https://eusiendometrioza.ro/interviu-cu-profesorul-jorg-keckstein-austria-2/

 3. Laura R

  buna ziua
  ma numesc Laura R. si sufar de endometrioza de vreo 6 ani, anul acesta am fost operata laparoscopic de 2 chisturi de 8 si 10 cm care s-au dovedit a fi tesut endometrial in urma examenului hitopatologic. Momentan urmez un tratament cu acupunctura si as dori sa stiu sub ce forma se ia turmericul….in mancare? decoct? ceai?…….

  Multumesc anticipat.

  • Eu și Endometrioza

   Bună, Laura!

   Turmericul se poate folosi sub formă de comprimate pe care le găsești la magazinele naturiste, sub formă de pudră pe care tot acolo o găsești sau sub formă de rădăcină, în hipermarketuri. Pudra o poți folosi în mâncare, prăjituri, smoothieuri, ceai. Sper că ți-am fost de ajutor! Sănătate multă!

  • Gabriela C

   Laura,unde ai facut acupunctura pt endo si sunt interesata sa stiu daca te-a ajutat?
   Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.