





Înainte de toate vreau să remarc că sunt puțini oameni care știu ce este endometrioza. În al doilea, mai toți se opresc din citit când pomenesc despre dureri menstruale. Și asta pentru că încă au acea mentalitate eronată, împământenită încă de pe vremea străbunicilor, cum că e normal să ai dureri la ciclu.Cum le poți explica acestora exact contrariul? Cu pași mărunți.
Ce se întâmplă lunar în corpul unei femei? Prin menstruație se elimină celule endometriale care, dacă nu există o sarcină, nu au de ce sta acolo. În endometrioză, aceste celule, grupate în țesuturi, nu au niciun gând să mai plece și se prind haotic de ce apucă: uter, ovare, trompe, colon, vezică, rinichi, vagin sau alte organe. Rezultatul se traduce în aderențe, chisturi, noduli, hemoragii interne/ externe și multă durere. Iar durerea nu este doar specifică menstruației ci, la unele femei, poate fi prezentă la praguri inimaginabile, pe tot parcursul lunii. Așadar, iată câteva indicii prin care să înțelegeți viața cu endometrioză:
- E incredibil de ciudat și, totodată, greu să explici cuiva ce înseamnă să ai endometrioză. Imaginați-vă cum îi explicați șefului că ai nevoie de repaos la pat o săptămână pe lună și intenționezi să faci o operație complicată, pentru că vezica ta conține sânge care nu se duce nicăieri și stă captiv în pereții ei.
- Ocazional avem săpânămâni în care abdomenul arată ca o sarcină de 4 luni. Asta poate fi ok când ți se oferă locul în autobuz, oamenii crezând că ești însărcinată. Poți mulțumi endometiozei pentru asta. Doar că abdomenul acesta umflat poate fi uneori plin cu lichid care necesită paracenteză sau, pur și simplu este un semn că endometrioza ta își face grav de cap și construiește noi implanturi de țesut, în locuri în care nu ar trebui să existe.
- Doare mai rău ca o naștere normală. Și poate ajunge la pragul unde, pentru activitățile curente ai nevoie chiar de morfină doar pentru a te da jos din pat. Câteodată ajungi să te gândești dacă nu cumva e necesară o vizită pe la biserică pentru a mai domolii “demonii” interiori.
- Ți se prescriu cele mai puternice anti inflamatoare și analgezice. Ceea ce, de multe ori îi face pe cei din jur să creadă că, ori ești ipohondră, ori ai o dependență de pastile. Și te trimit la psiholog, asta dacă nu cumva, din start ți se recomandă psihiatria.
- Nu există tratament și vindecare pentru endometrioză! Tot ceea ce ni se administrează, de la analgezice până la tratamente hormonale, laparoscopii sau intervenții chirurgicale complicate sunt încă la faza de cercetare a endometriozei. Un tratament definitiv pentru ea încă nu s-a descoperit!
- Una dintre metodele recomandate pentru a amâna durerile sunt tratamentele hormonale care induc medicamentos menopauza, înainte de vreme. Vă puteți imagina cum e să ai 20 sau chiar 30 de ani și să fii la menopauză deja? Ne “distrăm” la 25 de ani întrebându-ne dacă să ne facem un tatuaj nou sau încă o injecție hormonală care ne umple de bufeuri și stări contradictorii.
- Șansele de a avea un copil sub un diagnostic de endometrioză sunt mici sau chiar, în unele cazuri imposibile. Așa că ne rugăm zilnic ca cei dragi să nu ne întrebe când avem de gând să îi bucurăm cu un copil, ne mai rugăm să câștigăm la Loto pentru costisitoarele fertilizări in vitro și, între timp, ne construim o întreagă menajerie de pisici. Până la urmă, toată dragostea de care suntem capabile trebuie să o proiectăm asupra cuiva, nu?
- Este posibil ca, uneori, endometrioza să aibă aceleași simptome ca o eventuală sarcină. Aici mă refer la grețurile de dimineață, de exemplu. Și e tare interesant să constați că, dintr-o dată, unele mirosuri sau gusturi cu care ești absolut familiară îți întorc stomacul pe dos. Partea bună este că unele se pot lăsa așa de fumat!
- Uneori, nu poți sta confortabil decât în anumite poziții ciudate. Mai ales în situațiile în care endometrioza a dezvoltat noduli recto-vaginali. Lumea se uită întrebător la tine. Iar tu trebuie să zâmbești frumos și să le spui: n-am nimic, e doar endometrioza mea din cauza căreia sunt nevoită să suport astfel de priviri și păreri!
- Este foarte posibil ca multe femei să nu știe că suferă de endometrioză. Dacă ai dureri sau menstruații abundente, dereglate sau chiar inexistente, dureli la contactul sexual sau chiar sângerări, consultă un medic, caută astfel de articole și informează-te corect. Din păcate endometrioza nu se diagnostichează deloc ușor. Este nevoie de un medic care știe să o găsească la o banală ecografie transvaginală, la un consult pe masă sau la un RMN special, cu protocol de endometrioză. Toate acestea, dacă nu conlucrează, pot amâna diagnosticarea endometriozei cu până la 10-12 ani chiar. Timp în care tu experimentezi tot felul de dureri, faci tratamente și aștepți ca ea să se mai dezvolte liniștită pe unde vrea. Iar dacă ești “norocoasa” câștigătoare a diagnosticului de adenomioză (o altă formă, mai rară de endometrioză) lucrurile stau și mai complicat de atât.
- De parcă toate cele de mai sus nu erau de ajuns, trebuie să te transformi peste noapte într-un mic cercetător, ca să afli ce se întâmplă în corpul tău, atunci când medicul care ar trebui să te ajute te trimite la psiholog sau vrea să te opereze de fibrom. Să vezi ce interesant devine totul când, în urma unei operații, trebuie să explici cuiva că ți-au descoperit lichid sau noduli în Sacul Douglas, despre care, până mai ieri, nici nu știai că există!
- Unii vor încerca să empatizeze cu tine spunându-ți că știu prin ce treci, îți vor recomanda pastile de durere, suplimente și vitamine… dar trebuie să fii puternică. Partea dramatică apare atunci când inclusiv familia îți spune că e normal să ai dureri și să nu te mai vaiți atât. E ca și cum te-ar trage cineva pe roată, te-ar dezmembra toată (că tot suntem parte a unui popor cu un trecut istoric bogat în astfel de practici), ar defila așa cu tine pe străzi și, la final, ți-ar spune să te împaci cu ideea, că asta e viața ta.
- Endometrioza este un test perfect în găsirea partenerului potrivit. Nu oricine suportă să îți fie rău constant, să ai stări proaste, dureri și sângerări chiar la orice contact sexual. Dacă l-ai găsit, ține bine de el. Majoritatea se cred zmei până la prima întâlnire cu viața ta reală. Din care endometrioza face parte din plin.
Sursa Foto: http://4.bp.blogspot.com






Leave a Reply