Interviu dr. Ioana Luțescu: Asocierea endometriozei cu cancerul genital nu trebuie să streseze inutil pacientele!

posted in: Uncategorized | 0
FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Asociația Eu și Endometrioza a stat de curând de vorbă cu dr. Ioana Luțescu despre tehnicile de reproducere umană asistată la pacientele cu endometrioză. Iată ce ne-a împărtășit doamna doctor:

  1. Cu ce diferă protocolul de stimulare la o pacientă cu endometrioză, față de una care nu are această patologie?

Dr. Ioana Luțescu: Pacientele cu endometrioza pot beneficia de o optimizare a protocolului de stimulare care, in general  consta in obtinerea unei supresii a focarelor de endometrioza pentru o perioada de una pana doua luni inainte de stimulare (ex administrarea de contraceptive orale).

2. În ce măsură este afectată endometrioza în cazul în care FIV-ul nu reușeste? Se poate agrava?

Dr. Ioana Luțescu: Efectul stimularii ovariene asupra focarelor de endometrioza este inca un subiect de dezbatere mondiala; totusi tehnicile de reproducere asistata raman singura solutie pentru multe paciente cu endometrioza, iar obtinerea unei sarcini poate suprima pe perioada ei si a alaptarii evolutia focarelor de endometrioza.

3. Ce calitate au ovocitele pacientelor cu endometrioză? Rezultă embrioni fiabili sau sunt diferențe mari față de pacientele fără endometrioză?

Dr. Ioana Luțescu: Calitatea ovocitelor este in principal legata de varsta femeii, asa incat endometrioza nu afecteaza esential rata de fertilizare si/sau diviziunea celulara ulterioara (obtinerea de embrioni, blastocisti).

 

4. Folosiți protocoalele speciale de stimulare pentru endometrioză?

Dr. Ioana Luțescu: Asa cum am mentionat si anterior, folosesc protocolalele internationale utilizate pentru pacientii cu endometrioza, cu mentiunea ca incerc sa individualizez pe cat posibil stimularea in functie de patologia fiecarui cuplu.

5. Care este abordarea pe care o recomandați pacientelor cu endometrioame ovariene, aderențe și/sau noduli recto-vaginali, recto-uterini atunci când își doresc obținerea unei sarcini?

Dr. Ioana Luțescu: Pacientele cu endometrioame si/sau noduli endometriozici care isi doresc obtinerea unei sarcini au indicatie de FIV; operatiile se recomanda inainte de FIV doar in cazuri bine selectionate (ex. atunci cand din cauza chisturilor ovariene nu se pot punctiona foliculii) deoarece efectulinterventiei pe rezerva ovariana este astazi bine cunoscut (se produce o scadere marcanta a rezervei foliculare dupa excizia endometrioamelor).

In ce priveste excizia nodurilor se recomanda rezolvarea acestora inainte de FIV doar daca durerile sau disfunctiile cauzate sunt sunt foarte importante si pacienta are o suferinta importanta din acest motiv.

6. Care sunt riscurile apariției unor alte patologii ale aparatului genital pentru pacientele cu endometrioză?

Dr. Ioana Luțescu: Desi este cunoscuta incidenta ceva mai mare a cancerului genital la pacientele cu endometrioza, totusi aceasta eventualitate este rara si nu trebuie sa streseze inutil femeile cu endometrioza; o asociere mai frecventa este aceea cu adenomioza (endometrioza la nivelul peretelui uterin) care poate cauza menstre abundente si dismenoree.

7. Ce anume trebuie să urmărească medicul ginecolog în managementul endometriozei unei paciente cu stadiu profund infiltrativ?

Dr. Ioana Luțescu: Managementul endoemtriozei profunde infiltrative este adesea foarte dificil si consider ca trebuie individualizat, adaptat de la caz la caz. In general este necesara ameliorarea simptomatologiei pacientei.

 8. În ce măsură tratamentele hormonale pentru endometrioză existente în prezent în România afectează pacientele cu endometrioză, în ce privește avansarea patologiei?

Dr. Ioana Luțescu: Tratamentele hormonale (ex contraceptive, analogi GnRH, etc) au ca scop suprimarea hormonilor hipofizari si/ sau scaderea productiei de extrogeni ovarieni, ceea ce duce la o scadere a activitatii focarelor de endometrioza si la imbunatatirea calitatii vietii.

 

Dr. Ioana Luțescu este medic primar obstetrică- ginecologie, Doctor în Științe Medicale, cu competențe în: Histeroscopie; Colposcopie și Citodiagnostic; Chirurgie laparoscopică; Ecografie, Obstetrică – ginecologie și Supraspecializare în Obstetrică, Medicină materno-fetală și Fertilizare in vitro. Domnia sa este membră a: Societății de Obstretică și Ginecologie din România; ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology); ISUOG (International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology); Societatății Române de Medicină Umană Asistată; AER (Asociația Embriologilor din România).

Mulțumesc, doamna doctor Ioana Luțescu pentru amabilitatea acordării acestui interviu!

FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.