Bărbații și endometrioza

posted in: Psihologia Endo | 0
FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

M-am gândit să abordez această afecțiune și din perspectiva bărbaților, deoarece în ultima vreme am constatat că apar și bărbați interesați de subiect. Atâta vreme cât ai o parteneră care suferă de această afecțiune, dacă o iubești este un lucru firesc să te intereseze ce se întâmplă cu ea. Și pentru că eu am admirat mereu modelul american care nu i-a exclus pe bărbați din această discuție (care, vom vedea că îi cam privește și personal) consider că și ei trebuie să înțeleagă cât mai bine ce presupune o viață lângă cineva cu endometrioză.

Dacă nu știați, endometrioza nu apare numai la femei. Există bărbați care au și ei endometrioză. Și maimuțe chiar. Nu că aș face vreo comparație. În cazul bărbaților, endo apare după o operație de prostată și după ce acestora le-a fost administrat postoperatoriu, estrogen. La maimuțe…nu se știe exact de ce și cum a apărut.

Ce ar trebui să știe bărbații?

– Enometrioza este o afecțiune care la ora actuală are cea mai mare rată de incidență la nivel mondial, după cancerul de col. Caracteristic ei este migrarea celulelor endometriale care, în mod normal ar trebui eliminate prin menstruație și prinderea lor de pereții uterului, vaginului sau chiar în miometru (mușchiul uterului). Există cazuri în care aceste celule urcă pe trompele uterine și se prind de vezica urinară, ovare, rinichi, ficat, putând ajunge chiar și la plămâni, gât, nas sau creier.

–  Peste 500.000 de femei din țara noastră suferă de endometrioză, diagnosticată sau nu.

– Cauzele endometriozei nu se cunosc încă. Există studii care spun că ar fi genetică. Altele că ar fi rezultatul unei alimentații bogată în gluten și alimente estrogenice.

– Simptomele ei diferă de la o femeie la alta, precum și în funcție de cât de avansată este. Ele pot fi diverse și nu neapărat localizate doar la nivelul la care acționează boala: de la schimbări bruște de dispoziție, la dureri de cap, migrene, greață, vărsături, dureri de ovare, dureri pelviene, dureri înainte de menstruație, în timpul și după menstruație, dureri în timpul unui contact sexual, senzație de arsură la nivelul mucoasei vaginale, sângerări la contact, sângerări între menstruații, dureri de spate, dureri de oase, depresie, tristețe, izolare, lipsă de chef, somnolență, oboseală cronică. Și lista poate continua. Acestea sunt cele mai frecvente, iar pragul maxim de durere poate atinge cote impresionate. Durerile cauzate de enometrioză sunt, după unii medici, similare cu altfel de dureri pentru care, se poate prescrie în spitale, morfină. Numai că în cazul durerilor date de endometrioză, morfina este apă de ploaie.

– Cu cât boala avansează, cu atât durerile sunt mai prezente și mai intense, iar medicația, din ce în ce mai puțin va ajuta. Pentru astfel de cazuri se recomandă consultarea unui specialist în terapia durerii.

– Există o formă de enometrioză care se numește adenomioză și despre care puteți citi mai multe, aici.

– Endometrioza este operabilă, mai ales în cazurile în care celulele endometriale formează noduli sau chisturi.

– Endometrioza nu este încă, la nivel mondial, complet vindecabilă.

– Este o boală benignă, care nu evoluează în cancer.

– Endometrioza nu este contagioasă și nu se ia prin sărut sau contact sexual.

– Alimentația, stilul de viață sănătos și echilibrul emoțional sunt factori care contribuie în mod simțitor la amelioararea durerilor, a tuturor simptomelor generate de această afecțiune, precum și a reducerea sau stagnarea evoluției endometriozei.

– Tratamentele care se recomandă depind foarte mult de la un caz la altul, sunt particulare și, de multe ori implică inducerea menopauzei forțate, medicamentoase, după care readucerea funcției ovariene la normal, tot prin medicație. Aceste tratamente reprezintă cocktailuri hormonale care pot dezechilibra sau schimba comportamentul pacientei cu un astfel de diagnostic: pot apărea bufeuri, perioade extinse de sângerare, depresii cronice, accese de violență, dureri de oase, osteoporoză, vărsături, migrene, dureri violente sau izolate de cap, tulburări de vedere, amețeli, creștere bruscă a greutății corporale. Unele paciente nu acuză niciuna din simptomele de mai sus pe durata tratamentelor de inducere a menopauzei. Toate aceste tratamente se recomandă în cazul femeilor care sunt încă în perioada fertilă a vieții, nu celor care se apropie sau sunt deja la menopauză.

– Unul din factorii care pot ajuta stagnarea sau stoparea evoluției endometriozei este sarcina. De aceea, multor femei încă active sexual li se recomandă să rămână însărcinate cât mai repede cu putință. Sarcina sub endometrioză este dificilă, în sensul că este supusă riscurilor, de aceea, o astfel de sarcină trebuie atent monitorizată pe tot parcursul ei.

– Șansele de fertilitate sub diagnostic de endo sau adenomioză sunt destul de scăzute. De aceea se recomandă tratamente de fertilitate sau fertilizare in vitro (FIV).

– Riscurile unei sarcini sub acest diagnostic presupun avortul spontan. În cazul adenomiozei, riscul de avort spontan este mult mai mare decât la endometrioză, acesta putând fi provocat chiar și în trimestrul al treilea de sarcină. Motivul este acela că, adenomioza localizată în mușchiul uterului generează contracția acestuia, uterul devenind rigid. Viitorul bebe care crește pe perioada celor nouă luni nu mai are astfel unde să se dezvolte, uterul nemaifiind elastic.

– Pierderea unei sarcini poate favoriza destul de mult apariția de depresii femeilor care sunt atinse de această afecțiune. Gândul că nu vor putea aduce un copil pe lume sau că au pierdut unul din cauza endometriozei nu este deloc ușor de dus, mai ales pentru o familie tânără, care credea și spera într-un viitor cu copii.

Înțelegerea tuturor acestor aspecte oferă unui bărbat o astfel de perspectivă asupra tuturor stărilor prin care trece femeia de lângă el. Ce poate face în cazurile de mai sus:

– Sprijin necondiționat în orice situație. Ai luat-o la bine și la greu, remember?

– În perioadele dureroase, ajut-o mai mult decât oricând la treburile casnice, nu o lăsa să ridice greutăți, fă tu în locul ei lucrurile care în mod normal îi reveneau ei.

– Ajut-o când o doare ceva cu sare caldă sau sticle cu apă caldă pe care să le pună pe zona dureroasă, astfel facilitând relaxarea musculaturii. Las-o să te strângă de mână, mângâi-o sau ține-o în brațe. Durerea e mai ușor de dus așa.

– Nu-i reproșa că e bolnavă. Endometrioza nu este o vină și nici o alegere.

– O femeie cu endometrioză nu e mereu jovială și zâmbitoare. Conferă-i tu motive să zâmbească.

– Sprijin-o, dar nu suferi tu mai mult decât ea! Are nevoie în momentele critice de sprijin, de ajutor, nu de milă. Cu atât mai mult nu are nevoie să te vadă pe tine mai prăbușit decât este ea și să fie nevoită să facă față la situația asta cât pentru doi.

– Nu, lipsa de chef de sex nu este din cauză că nu te vrea, ci din cauză că o doare sau îi produce un disconfort. Înțelege asta, ai răbdare cu ea și fii cât de tandru și grijuliu poți. Reține că un preludiu prelungit conferă o lubrefiere intensă care conduce la cât mai puțin disconfort pentru ea în timpul actului sexual. Deci, pregătește-o cât mai bine înainte și nu o grăbi. Până la urmă, tu vrei să obții ceva, nu să o pui pe fugă!

– Nu în ultimul rând, iubește-o! Arată-i că o iubești așa cum este, în fiecare zi, în fiecare clipă. Sub diagnosticul acesta și sub toate stările acestea urâte este tot ea. Aceea de care te-ai îndrăgostit. Este nevoie să-i amintești asta, la fel cum și tu ai nevoie să o privești cu aceeași ochi.

Endometrioza este doar un diagnostic. E drept, destul de urât. Dar sub el, vei regăsi aceeași femeie frumoasă pe care tu ai ales să o iubești!

Surse foto: images.entertainment.ie, sexualwellnesstv.com, ladyclever.com.
FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.