1 Martie – Primăvara Endometriozei

posted in: Psihologia Endo | 0
FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Știți deja, prea bine că luna martie este dedicată la nivel mondial conștientizării endometriozei. Iată că anul acesta, mărțișorul meu pentru voi toate este acest website: eusiendometrioza.ro, în care veți găsi materiale care vă vor ajuta să duceți mai departe traiul cu această afecțiune. Și cum altfel puteam începe această…odisee dedicată endometriozei, decât cu mici clarificări legate de atitudinea pe care trebuie să o avem în fața lumii noi, cele care trăim zi de zi cu endometrioza!

Noi, românii am fost învățați să fim tot timpul cu ochii în patru în exteriorul nostru și mai deloc atenți la interior. Mai mult, femeile românce sunt educate de mici să țină la etichetă, prestanță și, mai ales la ce zice lumea despre ele. Un lucru este cert: toate cele de mai sus contează foarte puțin spre deloc. Mai ales atunci când suferi de endometrioză! Sau… ideal așa ar trebui să fie.

De ce spun asta? Pentru că dacă ne-am fi născut cu jumătate de grad mai la vest un pic, lucrurile ar fi stat cu totul altfel. În alte lumi mai…civilizate, lumea are mai multă libertate și de gândire și de exprimare. Și pentru că, tot mai des întâlnim printre pacientele cu endometrioză multe mâhniri, supărări, frustrări că “lumea nu ne înțelege”, haideți să vedem cum stau lucrurile.

Dragelor, nu e treaba lumii să ne înțeleagă! Este treaba noastră, ca femei, să pricepem ce suntem pe lumea asta, să ne găsim locul în ea, cu sau fără endometrioză, să ne acceptăm viața pe care o avem și, mai ales, să ne iubim și prețuim și, mai apoi, să facem noi lumea să ne înțeleagă. Dar să o luăm cu începutul…

Te-ai întrebat vreodată care este motivul real pentru care te mâhnești atunci când cineva nu te crede cât suferi de pe urma endometriozei ba, mai mult, îți și râde în față spunându-ți că arăți prea bine ca să ai o boală atât de complicată? De ce te macină defapt reacția asta a oamenilor?

Adevărul este că sensibilitatea cu care suntem înzestrate, alături de educația primită ne orientează spre gândul că avem nevoie de compătimire. Că avem nevoie ca cineva să empatizeze cu suferința noastră. Ca și cum, altcineva, în afară de noi ar putea, empatizând așa, să trăiască la unison ce trăim noi. Dar oare, asta nu ar însemna egoism? De ce ar împărți cineva o astfel de suferință cu alții?

Mai departe… problemele mai serioase apar atunci când nici măcar cei dragi nu te înțeleg. Ei bine…pe unii îi alegem voit. Alții ne sunt dați de la natură și nu-i putem schimba. Însă, ceea ce stă în puterea noastră nu este deloc reponsabilitatea altcuiva. Așadar: soțul nu te înțelege? Educă-l. Pune-i în față studii, mărturii ale altor paciente, cazuri reale. Tot nu crede că poți fi și tu atât de grav precum alții? E foarte simplu să îl iei o singură dată la un consult ginecologic cu tine sau la o interpretare de RMN cu protocol de endometrioză. Cei mai mulți înțeleg din prima. J

Mai rămâne cealaltă fațetă: a rudelor. Cele pe care nu ți le alegi. E drept, aici mereu lucrurile sunt complicate. Dar, dacă vezi că nici măcar părinții tăi nu te cred, e la fel de simplu să ții pentru tine anumite aspecte ale endometriozei. Nu te încălzește cu nimic dacă spui cât de complicată va fi intervenția chirurgicală prin care urmează să treci, doar în speranța că, dacă nu au înțeles până acum cât suferi, vor simți un bisturiu imaginar pe propria piele. Să ne înțelegem: nu spune nimeni să începi să ții secret ce se întâmplă cu tine. Doar că, uneori, cu unii oameni, e mai simplu pentru liniștea creierilor tăi să înveți să triezi informațiile.

Prietenii. Un capitol tare interesant din viețile noastre. În materie de prieteni lucrurile stau foarte simplu. Cine nu te înțelege e liber să creadă ce vrea dar mai departe de tine. Nu ai nevoie de prieteni care să își dea în fiecare secundă cu părerea, să îți scoată ochii pentru ce faci sau nu faci sau de cei care cred că știu mai bine decât tine ce e endometrioza. Susținerea emoțională este foarte importantă în orice relație de prietenie. Dacă nu o ai, înseamnă că n-ai avut niciodată o prietenie adevărată!

Colegii de serviciu și șefii, chiar dacă te înțeleg, au propriile vieți care interacționează cu a ta doar pe parcursul celor 8 ore petrecute împreună. Iar problemele personale nu au ce căuta la birou. Evident că regula asta nu se aplică mai niciodată în endometrioză. Efectele ei apar când vor, unde vor și stau atâta vreme cât…le lași tu.

Prea multe zile de concediu? Găsește-ți alt job. Sau lucrează de acasă! Prea multe zile în care pleci devreme? Nu-i nimic. Sunt perioade aglomerate la orice job. Poți recupera din plin atunci. Prea multe priviri ciudate? Hmmm…ai văzut tu vreun om normal lately? Știu că e ușor de spus și tare greu de făcut. Însă, să fim serioși: e ceva mai greu decât toate stările prin care treci, decât toate perioadele pline de durere sau operațiile complicate pe care le faci?

Ce vreau să spun este că atâta vreme cât te gândești la ce spun alții, ce cred alții, cum te privesc alții, ce nu le convine altora tu, defapt, trăiești în mintea lor, nu în a ta! Oprește-te din a mai gândi în locul altora și ocupă-te doar de mintea ta! Ai atâtea lucruri de așezat mai bine acolo în privința endometriozei încât nu ar trebui să îți pierzi timpul cu ce cred alții despre tine.

Cu un diagnostic precum endometrioza motivele din care să te stresezi ar trebui să fie reduse la minimum. Iar asta nu o va face nimeni în locul tău vreodată! Vrei ca lumea să te înțeleagă? Întreabă-te, în primul rând pe tine, de ce ai nevoie de asta? Vrei o altfel de calitate a oamenilor din jur? Ordonează-ți educația după care te-ai ghidat întreaga viață și orientează-ți atenția în primul rând asupra ta pentru că oamenii sunt oglinzile noastre. Ceea ce primești, exact asta emiți în exterior!

Evident că nu vei reuși din prima să schimbi pocnind din degete o educație ce curge prin AND-ul tău de generații întregi. Însă, dacă îți dorești atât de mult o schimbare, începe prin a te schimba tu! Lumea va observa schimbarea la tine și va fi mult mai ocupată ea atunci să te înțeleagă. Iar tu vei obține ceea ce ți-ai dorit defapt. Doar că acum vei privi lumea și endometrioza din altă perspectivă! Aceea a unei femei înțelepte și puternice care nu se mai războiește și nici nu se mai mâhnește din nimicuri și care își câștigă astfel, libertatea!

Vă doresc tuturor o primăvară fericită, senină și fără dureri și fie ca acest mărțișor virtual (eusiendometrioza.ro) să vă fie de folos tuturor!

FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.